Koolrabi per stuk
- duurzaam geteeld
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Koolrabi per stuk
Het zal je misschien
verbazen, maar de koolrabi is geen knolgewas, maar stamt af van de wilde kool.
Het is een bolvormige groente met lange, slanke balderen. Koolrabi is
supergezond want ze zit boordevol ijzer, calcium, caroteen, vitamine B en
vitamine C. De meeste voedingsstoffen zitten in de bladeren waarvan je soep kan
maken. Koolrabi is ook nog eens heel zacht voor je lijn want het telt maar 24
calorietjes per 100 gram.
Seizoen
Koolrabi's vind je van van mei tot januari in je groentenwinkel.
Op de markt
Kies liever een klein, malser exemplaar in plaats van een
grote, vezelachtige koolrabi. Als de knol van de koolrabi stevig aanvoelt, als
de kleuren helder van kleur zijn en als de schil glad aanvoelt, is de koolrabi
klaar voor consumptie.
Variëteiten
De knol van de koolrabi kan zowel wit, lichtgroen als paars zijn, maar
het is de laatste die vooral wordt verkocht.
Hoe schoonmaken?
Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te
lang) in een kom met water en citroen,anders verkleurt het.
Hoe bereiden?
Koolrabi kan zowel rauw als gefrituurd, gestoofd, geroerbakt, gestoomd
en gekookt gegeten worden. Kleine exemplaren kook je in hun geheel
terwijl je grote koolrabi's beter eerst in plakjes of stukjes snijdt. Na
15 tot 20 minuten zijn ze klaar. Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak,
terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool.
Lekkere combinaties
Rauwe koolrabi smaakt goed door groenten- en fruitsalades
Hoe bewaren?
Je kan een koolrabi ongeveer een week lang bewaren in de
koelkast. Invriezen is geen opties omdat dat de structuur en de kleur aantast.