Tomaat per 400 gram
- duurzaam geteeld
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Beschikbaarheid
Tomaat per 400 gram
Tomaten zijn heel gezond!
1. Kanker voorkomen
Verschillende
studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op het krijgen
van bepaalde soorten kanker behoorlijk kan verminderen. Vooral dan long-, maag-
en prostaatkanker.
Een
stof genaamd lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van
tomaten, wordt verantwoordelijk geacht voor dit beschermende effect tegen
kanker. Verwerkte tomaten zijn zelfs nog rijker aan lycopeen dan rauwe tomaten.
Tijdens
het koken worden de celwanden immers afgebroken waardoor er meer lycopeen
vrijkomt. Als je de tomaten eet met een klein beetje vet, olijfolie bijvoorbeeld,
help je je lichaam de lycopeen beter op te nemen.
2. Het risico op
hart- en vaatziektes verminderen
Tomaten
bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6.
Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén
studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten
het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij
vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De
resultaten waren zelfs nog beter als de vrouwen de tomaten combineerden met een
plantaardige olie.
3. DNA schade
voorkomen
Tomaten
zijn rijk aan belangrijke antioxidanten zoals vitamine C en vitamine A. Deze
vitamines beschermen ons tegen DNA-schade die kan veroorzaakt worden door vrije radicalen. Het gevolg is dat het goed
mogelijk is dat tomaten ons beschermen tegen een aantal ouderdom gerelateerde
ziektes zoals atherosclerose en diabetes.
4. Bescherming tegen
trombose
Nog
een studie toonde aan dat een dagelijks glas tomatensap het samenklonteren van
bloedvaatjes helpt tegengaan. Dit helpt natuurlijk om eventuele bloedklonters
te voorkomen. Indien je van dit gezondheidsvoordeel wilt genieten moet je wel
opletten dat je je tomatensap niet te zout maakt. [pullquote]Teveel zout
in ons dieet is namelijk net een risicofactor voor het krijgen van trombose.[/pullquote]
5. Ontstekingen
bestrijden
Een
dubbelblind-studie toonde aan dat het drinken van één glas tomatensap per dag
de TNF-alpha waarde in het bloed met 34 procent kon doen afnemen. TNF-alpha
veroorzaakt ontstekingen. Hoge waardes aan TNF-alpha worden teruggevonden bij Alzheimerpatiënten,
mensen met hartziekten, kanker en osteoporosis.