Tomaat tros per 500 gram

Tomaat tros per 500 gram

1,05
  • duurzaam geteeld
  • Beschikbaarheid & opties: Op voorraad

Tomaat tros per 500 gram

Tomaten zijn heel gezond!

1. Kanker voorkomen

Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker behoorlijk kan verminderen. Vooral dan long-, maag- en prostaatkanker.

Een stof genaamd lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten, wordt verantwoordelijk geacht voor dit beschermende effect tegen kanker. Verwerkte tomaten zijn zelfs nog rijker aan lycopeen dan rauwe tomaten.

Tijdens het koken worden de celwanden immers afgebroken waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Als je de tomaten eet met een klein beetje vet, olijfolie bijvoorbeeld, help je je lichaam de lycopeen beter op te nemen.

2. Het risico op hart- en vaatziektes verminderen

Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De resultaten waren zelfs nog beter als de vrouwen de tomaten combineerden met een plantaardige olie.

3. DNA schade voorkomen

Tomaten zijn rijk aan belangrijke antioxidanten zoals vitamine C en vitamine A. Deze vitamines beschermen ons tegen DNA-schade die kan veroorzaakt worden door vrije radicalen. Het gevolg is dat het goed mogelijk is dat tomaten ons beschermen tegen een aantal ouderdom gerelateerde ziektes zoals atherosclerose en diabetes.

4. Bescherming tegen trombose

Nog een studie toonde aan dat een dagelijks glas tomatensap het samenklonteren van bloedvaatjes helpt tegengaan. Dit helpt natuurlijk om eventuele bloedklonters te voorkomen. Indien je van dit gezondheidsvoordeel wilt genieten moet je wel opletten dat je je tomatensap niet te zout maakt. [pullquote]Teveel zout in ons dieet is namelijk net een risicofactor voor het krijgen van trombose.[/pullquote]

5. Ontstekingen bestrijden

Een dubbelblind-studie toonde aan dat het drinken van één glas tomatensap per dag de TNF-alpha waarde in het bloed met 34 procent kon doen afnemen. TNF-alpha veroorzaakt ontstekingen. Hoge waardes aan TNF-alpha worden teruggevonden bij Alzheimerpatiënten, mensen met hartziekten, kanker en osteoporosis.

 

Design & realisatie: Mooiwurk.nl