Recept Vlaamse hutspot
- Ambachtelijk bereid
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Vlaamse hutspot
Hutsepot is een typisch Vlaamse stoofschotel, soms echter
ook slechts een voor stamppot.
De naam lijkt een beetje op het Nederlandse hutspot maar
is niet daarmee te vergelijken.
Het
gerecht is in feite een allegaartje van wintergroenten zoals hieronder staat
vermeld in de ingrediënten. Deze is echter een niet-exclusieve lijst en de
hoeveelheden kunnen daarom naar believen worden aangepast. Diegenen die niet
van spruitjes houden, kunnen deze er ook gewoon uitlaten. De liefhebbers
van knolselderij kunnen deze toevoegen.
Ingrediënten[bewerken]
·
een 12-tal wortels op schijfjes gesneden
·
5 of 6 aardappelen in stukken gesneden
·
2 uien
·
1 grote groene kool in
stukken
·
1 prei op stukjes
·
2 rapen op stukjes
·
1/2 kg spruitjes
·
1 of 2 laurierblaadjes
·
boter
·
2 dikke sneden gerookt spek of platte ribben
·
gerookte worsten of gerookt vlees of
een schouderstukje
·
varkenspoten of -oren of -staart
Bereiding[bewerken]
De bereiding is heel simpel, slechts de
volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is van belang:
1. Boter smelten en laten
bruinen.
2. Vlees toevoegen (niet
al het vermelde vlees is nodig). Varkensvlees is het best, geen rundvlees.
Hoe meer vlees, des te smakelijker wordt het geheel.
3. Groenten erin, eerst
de "harde groenten" (raap, wortel, aardappel).
4. Dan de groene kool
(als laatst).