Artisjok per stuk

Artisjok per stuk

2,50
  • Mileu bewust geteeld
  • Beschikbaarheid & opties: Op voorraad

Artisjok per stuk Ook mooi in een bloemstuk!

Ingrediënten:
Voor 2 personen

– 2 artisjokken
– 1 citroen
– zout

Bereiding:

– Breng een grote pan water, waar de artisjokken naast elkaar inpassen, aan de kook.
– Snijd de citroen in schijfjes en voeg toe aan het kookwater samen met een flinke snuf zout.
– Snijd de steel van de artisjok en zorg dat hij rechtop kan blijven staan.

– Snijd het bovenste deel van de artisjok af en knip vervolgens de bovenste punten van de blaadjes aan de zijkant af.

– Zet de artisjokken voorzichtig rechtop in de pan en dek ze af met een zwaar bord (ik gebruik een omgedraaid soepbord) om te zorgen dat ze onder water staan.

– Kook de artisjokken zo’n 45 minuten (beetje afhankelijk van de grootte, maar dit volstaat voor het formaat jeu-de-boule-bal). Ze zijn gaar, als je de onderste blaadjes makkelijk los kunt trekken. Zo niet, kook ze dan nog wat langer.
– Giet de artisjokken af en ze zijn klaar voor verdere bereiding.

 

Hoe eet je een artisjok?

 

Je trekt de blaadjes er één voor één af en schraapt met je tanden het onderste zachte deel uit het blaadje.  Ga zo alle blaadjes af en dan kom je vanzelf bij de kern. Verwijder het hooi – die rare stugge draadjes kan je als het goed is zo van de hardere gladde bodem afschrapen – en eet de heerlijke bodem op.

 

Uiteraard kan je artisjok puur eten, maar eigenlijk serveer je ze altijd met een vinaigrette of sausje om de blaadjes in te dippen.

Design & realisatie: Mooiwurk.nl