Recept andijvie stamppot
- Ambachtelijk bereid
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
andijvie stamppot
Andijviestamppot
Kooktijd/baktijd: 30
minutes
Aantal: 4 personen
Ingrediënten:
· 800
gram aardappelen
· 500
gram gesneden andijvie
· 150
gram spekjes
· 350
gram gehakt
· 2
eetlepels paneermeel
· 2
theelepels gehaktkruiden
· 250
ml koude melk
· 40
gram roomboter, plus boter om in te bakken
· 2
theelepels dijonmosterd
· 120
gram geraspte oude kaas
· zout
en peper
Bereiding:
1. Kook
de aardappelen gaar en giet ze hierna af.
2. Bak
ondertussen de spekjes in een droge koekenpan krokant.
3. Meng
het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden, kneed goed door elkaar en maak
hier kleine gehaktballetjes van. Bak de gehaktballetjes in een koekenpan met
boter rondom aan. Zet het vuur hierna laag en bak met de deksel op de pan
verder.
4. Verwarm
de melk in de magnetron of een pannetje.
5. Stamp
de aardappelen fijn, meng hier 1/2 van de melk door samen met een klontje
roomboter, mosterd, de geraspte kaas en een snuf zout en peper. Roer dit goed
door elkaar zodat een smeuïge puree ontstaat. Is de puree nog te droog? Voeg
dan extra warme melk toe.
6. Roer
de spekjes en rauwe andijvie door de aardappelpuree. Verdeel de
andijviestamppot over de borden. Verdeel hierna de gehaktballetjes over de
borden.
Tip(s):
Houd je niet van
rauwe andijvie? Dan kun je de andijvie meegaren met de aardappelen. Kook de
aardappelen in dat geval in een grote pan en leg de andijvie de laatste 5
minuten op de aardappelen. De andijvie hoeft niet onder water te staan, het
slinkt door de warmte in de pan