recepten weekpakket

recepten weekpakket

Pompoen met zuurkool uit de oven
500 g zuurkool
1 pompoen (schoon)
200 g gerookte spekreepjes
300 g gehakt
50 g pijnboompitjes
100 g crème fraîche
1 ui
1 Spaanse peper
1 el groentebouillonpoeder (of 1 blokje)
150 g geraspte kaas

Schil en schraap met een lepel de pitjes uit de pompoen. Snij de pompoen in grove stukken en kook deze in een klein beetje water, zodat de pompoen net onder ligt, in ongeveer 15 min gaar.

Verwarm een hapjespan en bak de spekjes goudbruin. Giet een deel van het vocht van de spekjes in de ovenschaal en vet de schaal zo in. Voeg het gehakt toe aan de spekjes en rul deze gaar. Snij ondertussen een ui en voeg deze toe aan het gehaktmengsel. Voeg de groentebouillonpoeder toe. Snij het pepertje fijn en voeg deze toe. Hak de verse bladpeterselie fijn en bak deze mee. Zet het vuur uit. Rooster de pijnboompitjes in een hete pan, zonder olie. Als ze klaar zijn, voeg je ze toe aan het gehaktmengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de zuurkool 5 a 10 minuten in een dun laagje water in een pan. Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Wanneer de pompoen gaar genoeg is, giet deze dan af. Stamp de pompoen tot een mooie gladde puree. Voeg de crème fraîche eraan toe en roer dit goed door tot je een smeuïge massa hebt. Daarna meng je de uitgelekte zuurkool erdoor.   

Leg eerst een dun laagje pompoen-zuurkoolpuree op de bodem van de ovenschaal, vervolgens het gehaktmengsel en daarop de rest van de puree. De toplaag wordt de geraspte kaas. Bak de zuurkool-pompoenovenschotel 20 minuten in een voorverwarmde oven. Laat de ovenschotel 10 minuten rusten, voordat je ‘m aansnijdt.
Pittige Chinese kool met ketjap

Ingrediënten
300 gram (volkoren) basmatirijst 
1 ui
1 Chinese kool
1  rode peper
2 eetlepels olie
4 verse worsten
1 eetlepel sojasaus of ketjap met minder zout
100 gram cashewnoten
Bereiding
Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Pel de ui en snijd hem klein.
Maak de Chinese kool schoon en snijd de kool in repen.
Snijd het stukje peper klein.
Fruit de ui in 1 eetlepel olie zacht.
Verwarm de rest van de olie in een wok of braadpan en bak hierin de stukjes peper kort.
Voeg de Chinese kool toe en roerbak de kool op hoog vuur enkele minuten mee tot de groente is geslonken.
Maak de Chinese kool op smaak met de sojasaus.
Bak de gare rijst kort met de ui mee.
Strooi de cashewnoten over de rijst en geef de Chinese kool erbij.
Bak de verse worst en serveer er naast op het bord.
Hacheevlees met gekaramelliseerde witlof en aardappelen

400 g Hacheevlees
500 g aardappelen kruimig
400 g sjalotjes
600 gram witlof
2 el bloem
100 g boter
2 el azijn
500 ml groentebouillon
6 stuk(s) kruidnagel
2 stuk(s) laurier
50 g bruine basterdsuiker
50 ml witte wijn

Halveer de witlof in de lengte en snipper de sjalotjes. 
Schep het vlees in een kom om met wat zout en peper. Strooi de bloem erover en hussel goed door om de vleesblokjes rondom met bloem te bedekken. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees goudbruin. Doe het zo nodig in porties. Je wilt dat het vlees bruin bakt en niet gaar suddert in eigen vocht. Bak als al het vlees bruin is, de sjalot mee totdat hij glazig is. 
Blus af met de azijn en schenk de bouillon in de pan. Breng aan de kook en zet de pan dan op het allerlaagste vuur. Doe de kruidnagels en de laurier erbij en leg een deksel op de pan. Stoof het vlees 2 uur of tot het vlees helemaal zacht is. Roer af en toe door en controleer of het niet aanbrandt. Voeg zo nodig nog wat water toe. Breng op smaak met peper en zout, mocht dit nog nodig zijn. 
Kook de aardappelen gaar in water met wat zout. 
Verwarm de roomboter met de olie in een grote koekenpan (waar alle witlof in een laag in kan) en smoor het witlof daarin lichtbruin. Strooi de bruine suiker er tussen en laat rustig karamelliseren op laag vuur. Draai af en toe om met een tang zodat het witlof helemaal bedekt wordt met de karamel. Blus af met een scheutje witte wijn en breng op smaak met zout en peper. Doe het afblussen voorzichtig. Het kan gaan spetteren! Serveer met de aardappelen en het hacheevlees.


Er zijn geen producten in deze categorie.

Design & realisatie: Mooiwurk.nl