Recept Paksoi met gebakken uitjes
- Ambachtelijk bereid
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Paksoi met gebakken uitjes
Paksoi
stamppot met gebakken uitjes
Paksoi
is een Aziatische koolsoort – zonder sterke, uitgesproken koolsmaak – die ik
vaak en graag verwerk in gerechten. Je kunt paksoi grillen, roerbakken, smoren
en zelfs rauw verwerken, zoals ik doe in deze paksoi stamppot. De resthitte van
de aardappelpuree is voldoende om de paksoi te laten slinken, maar toch lekker
knapperig te laten.
Ingrediënten
·
1 kilo aardappels, geschild en grote
gehalveerd
·
150 ml melk
·
2 knoflookteentjes, gepeld en in plakjes
·
50 g roomboter
·
Klein scheutje sesamolie
·
1 paksoi
·
Gefrituurde uitjes
Bereiding
Haal de paksoibladeren los en was ze grondig. Dep ze droog op een theedoek en
snijd ze in stukken. Doe de aardappels in een ruime pan met water en breng aan
de kook. Voeg wat zout toe. Verwarm ondertussen op laag vuur de melk, samen met
de boter en knoflook en laat zachtjes trekken.
Kook de aardappels gaar en giet ze af. Stamp de
aardappels fijn en roer er zoveel warme melk doorheen, totdat je een smeuïge
puree krijgt. De smaak van de knoflook is in de melk doorgedrongen, dus
je hoeft de knoflook niet meer aan de puree toe te voegen .Roer de paksoi
en een scheutje sesamolie door de stamppot en breng goed op smaak met zout en
peper .Roer tot slot wat gefrituurde uitjes door de stamppot en serveer direct.
Ik
serveerde de paksoi stamppot samen met deze ketjap gehaktballetjes in
zoetzure saus!
Eet smakelijk!