Uien rode per kilo Ui is goed voor hart- en bloedvaten
- duurzaam geteeld
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Beschikbaarheid
Uien rode per kilo
Ui is goed voor hart- en bloedvaten
Hart-
en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer een in Nederland. Zaak dus om je daar
tegen te wapenen. Gelukkig kun je zelf veel doen. Bijvoorbeeld veel groenten en
fruit eten. En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien gezond is.
Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en
vaatzieken dan mensen die geen uien eten. De reden dat uien je lichaam helpen
beschermen tegen hart en vaatziekten ligt waarschijnlijk aan het hoge gehalte
aan quercetine. Quercetine is een speciale soort flavonoïde, een antioxidant die
ook veel voorkomt in thee, rode wijn en appels. In het algemeen geven de meeste
wetenschappelijke onderzoeken aan dat het gunstig is voor hart- en bloedvaten
om voedingsmiddelen te gebruiken die veel flavonoïden bevatten. Thee levert
weliswaar wat meer quercetine, maar quercetine uit uien wordt beter opgenomen
in je lichaam.
Ui bied
bescherming tegen vrij radicalen
Antioxidanten
helpen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Dat zijn schadelijke
stoffen die in het lichaam ontstaan door roken, luchtverontreiniging, zonlicht
en de normale stofwisselingsprocessen.
Als
vrije radicalen niet onwerkzaam worden gemaakt door antioxidanten kunnen ze
schadelijk worden. Ze spelen bijvoorbeeld een rol in het veroorzaken van
verschillende ziekten, zoals diverse soorten kanker. En ze ondermijnen je
weerstand. Antioxidanten beschermen je dus daartegen. Het is daarom belangrijk om
te zorgen voor voldoende beschikbare antioxidanten. Vitamine C, vitamine E en
bètacaroteen zijn bekende voorbeelden. Maar ook de zogenoemde bioactieve
stoffen in groenten en fruit behoren ertoe. En juist uien blinken er in uit. Ze
bevatten wel vijf tot 10 keer zoveel als andere groenten.