Pastinaak per 500 gram
- duurzaam geteeld
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Hollandse Pastinaak per 500 gram
Gezond?
Pastinaak
is echt ontzettend gezond. Het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. De
ruime aanwezigheid van foliumzuur beschermt ons bijvoorbeeld tegen osteoporose,
hartziekte en dementie. Daarnaast geeft het een flink pakket aan belangrijke
vitaminen en mineralen en bevat het erg veel vezels. Ook werkt pastinaak
heilzaam op onze nieren. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert, diuretisch
werkt en hierdoor afvalstoffen sneller afvoert, heeft het ook een zeer gunstige
invloed tegen reumatische klachten. Pastinaak is ook rijk aan inuline wat
gunstig is voor diabetici.
Pastinaak
smaakt licht zoet. Je kunt de smaak het beste vergelijken met de bataat (zoete
aardappel) en de wortel samen getrokken. Pastinaak kun je vrijwel hetzelfde verwerken
als wortelen. Gekookt zijn het heerlijke aardappel-vervangers. Net zoals bij
wortels worden de uiteinden afgesneden, Je kunt hem vervolgens grondig
schrobben of dun schillen. Zorg bij aanschaf dat de wortels stevig zijn en niet
verschrompeld. Koop ook geen bruin bevlekte pastinaken, deze hebben zijn beste
tijd ook gehad. Pastinaak heeft echter een vrij hoge GI index: gekookte
pastinaken leveren een GI van maar liefst 95. Ter vergelijking: de gewone
(gekookte) aardappel heeft een GI van 59 en de zoete aardappel zelfs 44. Maak
eens chips van pastinaak! Snij dunne schijfjes van de wortel en besprenkel ze
licht met kokosolie (gesmolten).Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de
chips gaar in circa 15 minuten