Recept Stoofpotje met zuurkool
- Ambachtelijk bereid
- Beschikbaarheid & opties: Op voorraad
Stoofpotje met zuurkool
Elzasser
stoofpotje met zuurkool
Een eeuwenoud recept met zuurkool komt uit de Elzas.
Normaal gesproken wordt er in dit recept ganzenvet en jeneverbessen gebruikt,
zo niet in onderstaand recept. Wat wel in het recept is gebleven, zijn de spek,
de rookworsten, de knakworsten en om het helemaal à la Alsacienne te maken, de
droge witte Elzas wijn. Het is overigens ook heerlijk om een goed glas droge
witte wijn, bijvoorbeeld een Riesling, bij dit stoofpotje te drinken.
WAT HEB JE NODIG:
o
100 gram zuurkool
o
1500 gram kleine geschilde aardappelen
o
1 ui
o
1 wortel
o
50 gram boter
o
1 teentje knoflook
o
Peper
o
1 kruidnagel
o
5 dl droge witte Elzaswijn (Riesling)
o
halve el zout
o
1 ½ liter water
o
1250 gram gerookte spek
o
2 rookworsten
o
6 knakworsten
BEREIDING:
1.
Verwarm de oven voor op 180 °C
2.
Spoel de zuurkool af met koud water en dan goed laten uitlekken
3.
Verhit de boter in een braadslee en doe hier de wortel (dunne
plakjes) en de ui (dunne ringen) in, laat de wortel en de ui op een laag vuur
ongeveer 20 minuten smoren.
4.
Voeg dan 1 teentje knoflook (gepeld), 1, kruidnagel, peper,
zout, de zuurkool, de wijn en anderhalf liter water toe, breng dit geheel
langzaam aan de kook.
5.
Voeg vervolgens het spek, in reepjes gesneden, toe
6.
Zet de braadslee, goed afgedekt met aluminiumfolie, een uur in
de oven
7.
Als laatste komen de aardappelen, de rookworsten en de
knakworsten erbij, dit geheel moet nog eens 20 minuten bakken.
Serveren
doe je in grote diepe borden met een goede Riesling erbij, maar een
Kronenbourg, bier uit de Elzas, kan ook heel goed! Geniet van deze snelle
en moderne variant van een authentieke slow food uit de Franse keuken!